Софийската окръжна прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу шестима души

...
Софийската окръжна прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу шестима души
Коментари Харесай

Шестима отиват на съд за трагедията край Своге

Софийската окръжна прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу шестима души за катастрофата с автобус край Своге, която лиши живота на 20 души през 2018 г. Материалите по делото са събрани в 277 тома. Сред тях са протоколи от разпити на над 100 очевидци и изводи на 24 движимости лица, оповестяват от държавното обвиняване.

Изводът на следствието е, че случаят е резултат от несъобръзена скорост на водача, който е влязъл в изострен завой при мокра настилка. Освен това пътят е бил с неприятно качество, което е довело до по-ниско равнище на сцепление между гумите и асфалта.

Към наказателна отговорност е притеглен преди всичко лидерът на рейса Г.Г. В непосредственост до местността „ Янкулови воденици “ имало завой надясно и сложени пътни знаци за неразрешено придвижване със скорост по-висока от 40 км/ч и заплаха от хлъзгане. Мъжът обаче не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от към 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни коли м. „ Нисан “ и м. „ Ситроен “, смяна на посоката, прекосяване през мантинелата и преобръщане по стръмния склон. Също по този начин рейсът, м. „ МАН “, който превозвал пасажерите, не е минал наложителен механически обзор.

Другите обвинени са изпълнителен шеф в " Трейс ", шеф на асфалтова база, механически началник, строителен инженер и началник на дирекция в Агенция " Пътна инфраструктура ". Разследването открило, че асфалта на платното за придвижване на мястото на случая бил положен при рехабилитацията на пътя по Проект „ България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17 “. " Дейностите по него били осъществени по контракт от август 2011 година сред АПИ и съдружие " Т.С " след извършена процедура и осъщественото оценяване за реализатор на плана. Имало е подписан и контракт за възлагане на консултантски услуги сред АПИ и сдружението „ П. 2000 “ ЕООД за реализиране на строителен контрол на обекта ", споделят от прокуратурата.

Експертизи установили, че структурата на асфалтовата настилка в района не съответствала на стандарта по отношение на коефициента на полируемост - единствено 28%, при условие не по-малко от 50%.

ОЩЕ ОБВИНЕНИЯ

По друго дело за същия драматичен случай край Своге обвинени са бившите членове на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Двамата са привлечени към наказателна отговорност за длъжностно закононарушение. Прокуратурата твърди, че двамата са целели да набавят за ДЗЗД „ Т.С. “ облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното сдружение следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ унищожаване и замяната на настилката.

В резултат на тези дейностите на обвиняемите настъпили обилни нездравословни последици за водачите на моторни транспортни средства, ползващи пътния участък от  „ Своге - Нови Искър “ Именно на това място на 25 август 2018 година беше предизвикано тежко пътно-транспортно произшествие с рейс, лишило живота на 20 души, а на 10 причини телесни повреди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР